Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Programma's > Oordeelloos luisteren als juridisch adviseur?

Oordeelloos luisteren als juridisch adviseur?

Oordeelloos luisteren als juridisch adviseur?

Persoonlijk adviseurschap

De juridisch adviseurs van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) investeren continu in hun kennis en netwerk en creëren daarmee al jaren duidelijke meerwaarde voor de organisatie en haar klanten. Toch vraagt de huidige markt steeds meer van de persoonlijke effectiviteit van de juristen. De vrije advocaatkeuze, de assertieve klant, grote concurrentie, deze veeleisendheid maakt dat SAR het ‘persoonlijk adviseurschap’ van de medewerker hoog in het vaandel heeft geplaatst. Dat was het moment dat de opleidingsadviseur van SAR bij ons aan de bel trok: 'Hoe houden we het volste vertrouwen van klanten en hoe kunnen wij nog beter aansluiten op de behoeften van onze klanten?' 

Oordeelloos luisteren

Duidelijk werd dat de leerwens van de juridisch adviseurs op het niveau van écht contact maken lag en om de klant weten te binden door dit contact. Dat vraagt van professionals dat ze in staat zijn om op elk moment flexibel te schakelen op nieuwe informatie, vooruit denken, vertrouwd communiceren en reflectief zijn op hun eigen aandeel in het gesprek. Kortom, de jurist in staat stellen om open te luisteren, het oordeel uit te stellen en in te gaan op de klantbeleving. Wij adviseerden daarom een kort en intensief programma 'Oordeelloos luisteren' in kleine groepen van 8 juristen.

Een ontspannen brein

In eerste instantie was ons programma helemaal niet gericht op het aanscherpen van luistervaardigheden, zoals de meeste deelnemers verwachtten. We hebben de werking van ons brein behandeld. Om écht te kunnen luisteren heb je namelijk een ontspannen brein nodig dat nieuwsgierig is, openstaat voor verschillende uitkomsten en een beroep kan doen op eigen creativiteit en kennis. Onze trainer ging kijken naar ieders persoonlijke (belemmerende) overtuigingen. Wat neem je als adviseur mee in het gesprek en welk effect heeft dit? Daaruit kwam vanzelf naar voren welke vaardigheden daadwerkelijk nog nodig waren om de juristen in hun vak te versterken. Deze aanpak hebben de deelnemers zeer gewaardeerd, omdat we in deze bijeenkomsten op een dieper niveau het verschil hebben kunnen maken.

Direct contact  Meer over Verzekeraars & Banken