Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > 3 manieren om effectief te coachen

3 manieren om effectief te coachen

3 manieren om effectief te coachen

Als coach probeer je natuurlijk elke coachee zo goed mogelijk te helpen. Je wilt een verschil maken en de vraagstukken die jouw coachee meebrengt niet oplossen, maar een toolkit meegeven waarmee jouw coachee zichzelf redt. Vaak komt het neer op het nemen van ruimte en rust, zodat je de situatie zonder emotie en heftige reacties kunt bekijken. Hoe kun je dat nou zo effectief mogelijk doen?

  1. Help je coachee om competenties te verbeteren

Door de ander te laten inzien welke competenties een rol spelen in het vraagstuk, geef je inzicht in de praktische kanten. Hierdoor ontstaat ruimte en afstand, waardoor soms makkelijker te zien is waar de pijn zit en waar ontwikkeling mogelijk is. Als je coachee los van het probleem kan werken aan een competentie die bij het vraagstuk een grote rol speelt, werkt hij of zij ongemerkt aan een oplossing op de lange termijn.

  1. Zoek samen naar manieren om om te gaan met lastige situaties (coping)

Vechten, vluchten of bevriezen, die leus hoor je vaak als het gaat om heftige situaties en bijbehorende emoties. Het is effectief als je samen zoekt naar manieren om om te gaan met moeilijke vraagstukken op een manier die helpend is voor je coachee. Dat kan zijn: een ademhalingsoefening doen, een wandeling maken, even bellen met een vriend of een puzzel oplossen. Zo geef je ruimte aan emoties en gedachten en kan je coachee even uitzoomen op de situatie.

  1. Stimuleer een verandering van houding en perspectief

Anders leren kijken en het perspectief van een ander zien kan emoties temperen. Het kweekt begrip voor het eigen handelen en dat van een ander en brengt daarom vaak het probleem wat meer terug naar de kern. Daarnaast vraagt het zelfreflectie, waardoor je coachee kan werken aan het verbeteren van zijn of haar competenties en de juiste coping kan inzetten. Door een spiegel voor te houden breng je beweging, van waaruit je coachee kan groeien.

Coaching is individuele ontwikkeling. Aandacht voor jouw vraagstuk of leerdoel. Geheel op maat dus. Soms heel praktisch. Soms verdiepend en zoekend. Afhankelijk van de vraag en wat bij jou past. Wil jij gecoacht worden? Neem contact met ons op via: info@spijkman.nl.