Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > 5 tips bij het kiezen van een goede coach

5 tips bij het kiezen van een goede coach

5 tips bij het kiezen van een goede coach

Of ik een goede coach in Amsterdam weet, of Zoetermeer, of Eindhoven. Nee. Ik ken wel coaches, maar ken ik ook goede coaches? Wat ís eigenlijk een goede coach? Ik heb geen idee. Inmiddels zit ik 20 jaar in het vak. Ik heb psychologie gestudeerd, trainers- en coachingsopleidingen gevolgd en heb ik talloze mensen begeleid met positieve reacties. Echter heb ik geen certificering en betaal ik geen lidmaatschapsgeld. Ben ik dan wel een echte coach? Of een goede coach? Of meer, of minder?

Het is een vak, dat weet ik wel. En ik heb ook echt wel een mening. Ik vind persoonlijk dat minstens een jaaropleiding gewenst is. Met tijdens deze opleiding ruim oog voor de persoon die zelf de coachpet opzet. Trouwens, het is geen pet: hoe ‘maskerlozer’ je zelf bent, hoe verder je gevorderd bent in je eigen ontwikkeling als coach. Dat is misschien nog wel de grootste leidraad. Lukt het je om jezelf zó goed te kennen dat je weet wanneer jouw eigen innerlijke stem aan het woord is of niet? Dat je precies weet of dat wat je zegt ook daadwerkelijk goed is voor de klant en niet vanuit jou komt.

Ooit leerde ik bij psychologie dat een mens maar 5 á 7 dingen in zijn werkgeheugen kan houden. Dat betekent ook voor een coach dat hij of zij vooral doet wat op dat moment voorhanden is in het werkgeheugen. Meestal is dat wat de coach op dat moment net nieuw geleerd heeft, zelf interessant vindt, of waar deze ervaren in is. Of dit ook is wat goed is voor jou en of het je verder brengt in jouw zoekproces als klant is de vraag. Daar verschilt denk ik een junior van een meer ervaren coach.

Uit de recente publiciteit blijkt dat er steeds meer coaches zijn, met een stijging van 66% ten opzichte van 2014 zijn er nu 63.000 coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (Volkskrant 12 maart 2019). Hoe selecteer je uit dit enorme aanbod de juiste coach voor jou?

De volgende 5 tips kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste coach voor jou:

  1. Formuleer concreet jouw vraag en check of het een coachvraag (ontwikkelvraagstuk) is. Wat wil je bereiken met een coachtraject? Hoeveel tijd en kwetsbaarheid wil je hier in steken? Door dit zelf helder te hebben kun je je zoekopdracht verfijnen.
     
  2. Vraag je directe omgeving om referenties. Dit helpt in het vertrouwen dat je in de coach hebt en geeft je een idee van wat de coach doet en kan.
     
  3. Vraag je af op welke wijze jij het prettigst leert, en hoe jij je ontwikkeling (als het spannend wordt) normaal gesproken saboteert. Zoek hierbij een coach die aansluit op jouw leerwijze, die jouw sabotage-manieren doorziet en die deze confrontatie met jou aandurft.
     
  4. Kies via de informatie op de website wat bij je past. Kijk of je iets terug kunt vinden over de aanpak van de coach. Is dit abstract verdiepend of meer concreet pragmatisch? En spreekt de toon je aan? Onthoud dat een coach géén therapeut is en zich ook niet op dat gebied mag begeven. Het is bovendien niet gepast als de coach eigen oordelen en meningen ventileert.
     
  5. Denk niet dat het moet ‘klikken’ tijdens het kennismakingsgesprek. Want als het niet klikt, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat de coach je wakker heeft geschud of heeft geconfronteerd. Misschien was dat precies wat je nodig had. De coach vertrouwen is uiteraard wel een vereiste.

Zelf vind ik het een tevens een teken van ervaring als de coach in het gesprek aan jou kan teruggeven wat er gebeurt terwijl het gaande is. Reacties, handelingen en gedragingen direct opmerkt en bespreekbaar maakt. En dit vervolgens kan koppelen aan je leervraag. Zodat je het direct praktisch kunt toepassen. Het gaat er vooral om dat een coach je geeft wat je nodig hebt. Ook als dit soms ongemakkelijk of confronterend is. Zodat jij geholpen bent met je coachingsvraag en weer een stuk verder bent in je gewenste ontwikkeling. Maar of dat zo is, weet je pas als je al gekozen hebt natuurlijk!

Succes met kiezen en bovenal veel leer-plezier!

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!