Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > 5 tips voor thuis-timemanagement

5 tips voor thuis-timemanagement

5 tips voor thuis-timemanagement

Wat een rare tijden! We zitten allemaal in het zelfde schuitje in deze strijd tegen het ontzichtbare: het corona-virus. Bijna iedereen zit noodgedwongen thuis en komt daar uitdagende situaties tegen. Want ineens moet je vanuit huis werken. Zit je met je gezin veel langer in dezelfde ruimte dan je gewend bent en probeer je ook nog je steentje bij te dragen in de maatschappijn. Dat kan een soort snelkookpan voor emoties worden.

Heb je kinderen thuis? Dan ben je wellicht druk(ker) met de verzorging, het vermaak en/of het begeleiden bij huiswerk. Hoe zorg je ervoor dat je dag prettig verloopt? Hieronder 5 tips.

1. Zelfcare

Deze eerste tip hoort eigenlijk meer onder energiemanagement thuis dan onder timemanagement maar is wel essentieel voor een goede balans. Daarom schrijf ik ‘m hier toch op. Zorg in de eerste plaats extra goed voor jezelf! Juist nu is het heel belangrijk dat je van jezelf weet waar jouw behoefte ligt om te ontspannen en weer op te laden. Niemand heeft er iets aan als jij nu of na afloop omvalt van de stress en zorgen, en jijzelf al helemaal niet. Vergelijk het met de zuurstofmaskers in het vliegtuig: zorg éérst voor jezelf zodat je daarna anderen kunt helpen. Als je flauwgevallen bent door zuurstofgebrek kan je niemand helpen terwijl dat juist zo hard nodig is. Dus ga buiten hardlopen, sta lekker lang te zingen onder de douche, doe spelletjes met je kinderen, lees dat goede boek, zet die fijne muziek op en dans!

2. Ga even 'uit'

Nieuws over het corona-virus is overal. Door social media en de toegang via mobiele telefonie ben je continu ‘aan’. Voor sommige mensen is dat goed te doen, terwijl anderen (inclusief ikzelf) daar last van krijgen. Merk je dat je emotioneel wordt of moeite hebt met ‘terugschakelen’ naar je bezigheden? Beperk je nieuws aanvoer dan en bescherm jezelf daarin. Spreek met jezelf af dat je ’s ochtends na je ontbijt even nieuws mag kijken of luisteren, en doe dat nog één keer na het avondeten. Zorg ervoor dat je daarna nog iets doet voor jezelf waar je van ontspant, zoals een avondwandeling of een uitgebreide douche met je favoriete douchegel (zie ook punt 1).

3. Zorg voor ritme

Een goede nachtrust is essentieel. Pieker je veel, heb je moeite met in slaap komen of word je on-uitgerust wakker door het vele dromen? Houd een fijn ritme voor jezelf aan, waarbij je iedere avond op dezelfde tijd gaat slapen na een avondritueel dat je consequent uitvoert. Drink bijvoorbeeld na 20.00 uur enkel nog (rustgevende) thee of neem een ontspannend (voeten)bad. Lees een fijn boek of magazine voor je gaat slapen en dim een half uur voordat je naar bed gaat de lichten. Dat stimuleert de aanmaak van melatonine in je lichaam. En daar slaap je beter door. Sta ook iedere dag op hetzelfde tijdstip op en kom meteen uit bed. Heel verleidelijk om de snooze-knop te gebruiken, maar daar word je minder fit van. Ieder lichaam gedijt het beste op regelmaat.

4. Hanteer een schema

Maak een dagschema en een lijst met klusjes. Verdeel de klusjes in ‘vervelend’, ‘neutraal’ en ‘leuk’. Denk bij ‘vervelend’ bijvoorbeeld aan een voorjaars schoonmaak klusje, bij ‘neutraal’ aan je mailbox opschonen of een huishoudelijke klus zoals kleding wassen of boodschappen doen en bij ‘leuk’ een taart bakken. Kies dagelijks uit iedere categorie minimaal één klus. Begin bij voorkeur met het ‘vervelende’ klusje. Zo heb je je eventuele uitstelgedrag de kop in gedrukt en daarna kun je jezelf belonen voor je harde werk door het ‘leuke’ klusje te gaan doen. Extra fijne bijkomstigheid: je kunt je anti-uitstel-spieren trainen en je zult merken dat het je steeds beter afgaat, daar heb je voor nu en zeker ook in de toekomst profijt van!

5. Doe het samen

Laat alle gezinsleden meehelpen. Op internet zijn mooie lijsten te vinden waarop je kunt zien op welke leeftijden kinderen met welke klusjes kunnen helpen. Zoek naar afbeeldingen van “klusjes voor je kind” en je vindt op Pinterest een prachtige overzichtelijke lijst. Geef je gezinsleden het vertrouwen en vertel ze dat ze ieder gezinslid een belangrijke taak heeft in het draaiende houden van het gezin en huishouden. Bespreek tijdens het avondeten welke klusjes er die dag gedaan zijn en deel oprechte complimenten uit. “Ik zag dat jij het moeilijk vond om te beginnen met jouw klusje maar je hebt het toch gedaan. Wat een doorzetter ben jij!” Maak de complimenten zo concreet mogelijk en probeer ‘ik zie/hoor/voel’ te gebruiken.

Wat heb jij ervaren met thuiswerken? En hoe zet jij je tijd effectief in? Laat je beste tips achter, we zijn benieuwd!