Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Bewust leren kijken

Bewust leren kijken

Bewust leren kijken

Wat zie jij?

Leren kijken en observeren. Als trainer en coach is dat mijn werk, dus daar ben ik veel mee bezig. Nu heb ik mijn aandacht verbreed in coronatijd en ben ik begonnen met een fotocursus. Ik heb al jaren een mooie camera met allemaal knopjes die ik nooit gebruik (alles op automatisch). En omdat nieuwe tijden ook ruimte geeft voor nieuwe hobby’s, leek het me goed om hierin te leren. Wat blijkt nu… Ik leer vooral nog beter kijken! Naar het onderwerp, naar het licht en de schaduwen (dat is echt lastig), naar de achtergrond, de uitdrukking die er is en hoe je die vastlegt en het verhaal dat je wilt vertellen. Door anders te leren kijken, zie je veel meer, ook dat wat je eerst niet zag.

Standje automatisch

Wat heel helder wordt is dat het beeld dat ik zie, niet zo over wordt genomen door de camera, als die op standje automatisch staat. De camera weet niet wat ik wil laten zien, wat ik belangrijk vindt, hoe ik kijk en wat ik wil. Daar moet ik de camera op instellen. En zo is het ook in de samenwerking. Mijn collega ziet niet wat ik zie. Weet niet wat ik belangrijk vind en ziet niet mijn scherpstellen op het voor mij belangrijke onderwerp. Als ik het niet vertel, als ik mijn beeld niet deel en uitleg, of als ik mijn verwachtingen en wensen niet bespreek. Te vaak denken we dat het wel duidelijk is als we in hetzelfde project zitten, of hetzelfde lezen. Dat afspraken wel helder zijn, of hoe we verwachten met elkaar om te gaan. We zien toch allemaal wat er moet gebeuren? Standje automatisch dus.

Mijn nieuwe skill

Ik deel je graag mijn nieuw geleerde vaardigheid: Draai even af van standje automatisch. En benoem je focus, de ruimte die je nodig hebt, je verhaal en je wensen. Het maakt de samenwerking er net iets scherper op!