Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Een goede structuur en goede regels kunnen slec...

Een goede structuur en goede regels kunnen slecht gedrag niet voorkomen...

Een goede structuur en goede regels kunnen slecht gedrag niet voorkomen...

Leren van gemaakte fouten, logisch toch?

Veel organisaties gunnen zichzelf geen tijd om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van problemen en incidenten. Terwijl dit zo belangrijk is als je daadwerkelijk wilt toegroeien naar een integriteitsbewuste cultuur.

De zogenaamde 'root cause' blijft vaak verborgen. Toch is de arbeidsintensieve zoektocht naar deze dieperliggende oorzaak de moeite meer dan waard. Anders blijf je ‘reparaties aan het pleisterwerk’ doen, in plaats van te bouwen aan een stevige fundering.

Maar waar haal je de tijd en de expertise vandaan om in de waan van de dag een goede oorzakenanalyse uit te voeren? Cora Wielenga en Hanne Wanders van hét Nederlands Compliance Instituut hebben daar alle begrip voor. Toch hopen zij de drempel te verlagen en Nederlandse organisaties te inspireren om wél aan de slag te gaan met de oorzakenanalyse. 

Zij schreven hierover een helder en praktisch artikel waarin je als lezer wordt meegenomen in de wereld van de root cause analysis en soft controls. Mensen bepalen hun handelen niet zelfstandig. Ons gedrag wordt o.a. bepaald door groepsdynamische processen en andere gedragsbepalende elementen (social controls). We zijn bijzonder trots dat Sip Koole is gevraagd mee te schrijven aan dit artikel. Sip weet als geen ander gedrag en cultuur in organisaties concreet te maken door haar scherpe observatievermogen. 

Benieuwd wat een oorzakenanalyse jouw organisatie kan opleveren? Wil je echt tijd investeren en tot de 'root' uitzoeken welke gedrag- en cultuuraspecten jouw organisatie belemmeren....? Lees dan zeker het compacte artikel.

Cora, Hanne en Sip nemen je mee naar 2015, toen DNB de root cause analyse toepaste in 5 instellingen, ze leggen uit in welke gevallen je nu wel of niet start met een oorzaken-analyse,  ze bespreken de methode van onderzoek, ze stippen het corrupting Barrels model aan van 'de rotte appels die de rest van de mand verpesten', en tot slot krijg je zelfs de hele oorzakenanalyse in 14 stappen. Concreter wordt het niet!

Veel leesplezier!

https://lnkd.in/dz4DDiP

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!