Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Geen mening? Geen probleem!

Geen mening? Geen probleem!

Geen mening? Geen probleem!

Vandaag kwam ik een artikel tegen met als titel ‘ 7 redenen waarom het belangrijk is een mening te hebben’. Er stond in dat het hebben van een mening belangrijk is als je succesvol wilt zijn. Dat zette me aan het denken over mijzelf. Ik heb vaak geen mening. Wat vind ik daar eigenlijk van in het licht van bovenstaande uitspraak?!

Gisteren nog vroeg iemand me ‘wat ik ervan vind dat Hanna al zo lang bezig is met haar opleiding en het nog steeds niet heeft afgerond?’. Tja, daar heb ik geen mening over. Want ik weet niet waarom dat zo is, wat haar overwegingen of worstelingen zijn. En daarbij is het toch ook niet aan mij om daar een mening over te hebben?

Fijn voor mezelf, maar ook voor een ander?

Ik vind het zelf geen probleem dat ik niet altijd een mening heb. Zolang ik me maar uitspreek als ik wel een mening heb of wanneer het hebben van een mening er echt toe doet. Wel realiseer ik me dat het soms voor de ander niet leuk, makkelijk of prettig is dat ik geen mening heb. Het gesprek slaat dood en het kan lijken alsof ik keuzes bij de ander leg of niet geïnteresseerd ben. Gelukkig ben ik wel nieuwsgierig. Dat maakt dat ik eens verder ben gaan lezen over meningen.

Waardering voor opinies

Sinds het eind van de jaren 90, zijn we in Nederland opinies meer gaan waarderen. Tegenwoordig tref je overal columnisten aan die hun mening ventileren, Op tv uit iedereen zijn mening, ook over onderwerpen buiten zijn of haar eigen expertise. Onlangs bijvoorbeeld was er iemand aan het woord die zat te vertellen over waarom kinderen inenten geen goed idee was. Feiten of onderzoeken werden niet genoemd. En die persoon had geen expertise op het gebied van inenten.

Eerlijk gezegd word ik er wel eens moe van, al die meningen, al die oordelen, zonder kennis, onderzoek of ervaring.

Heerlijk, geen mening

Misschien tijd om het om te draaien, en te focussen op het voordeel van géén mening hebben. Want het levert wat mij betreft ook de volgende 3 dingen op!

  1. Energie en verbinding. Een mening hebben kost energie. Het is vermoeiend om steeds ergens iets van te vinden, erover na te denken, een mening te vormen en deze te verdedigen. Vaak zet je je bovendien af tegen iets of iemand anders. Terwijl we eigenlijk allemaal meer behoefte hebben aan verbinding en verdieping willen in relaties.
  2. Meer invloed. Het ‘lijkt’ alsof mensen met een sterke mening veel invloed hebben.  Líjkt zeg ik bewust, want vaak is de houdbaarheid van die beïnvloedingskracht beperkt. Als de mening erg afwijkend is en onwrikbaar blijft, zie je de invloed snel afnemen. In een training gaf iemand aan dat het veel fijner is als een ander vragen stelt, in plaats van de eigen mening te ventileren. Het laat je zelf nadenken en door die reflectie sluit de uitkomst veel beter aan. Dan heb je dus invloed op een hele open manier.
  3. En tot slot rust. Ik erger me niet zo vaak, omdat ik niet word afgeleid door mijn eigen mening. Dus kan ik goed luisteren naar het verhaal van de ander en wacht ik niet op een kans om hem/haar van mijn gelijk te overtuigen. Heel handig in mijn werk (en dat van vele anderen die met mensen en klanten te maken hebben)!

Dus mijn advies: probeer het ‘niet-hebben-van-een-mening’ eens uit. Het geeft rust, ruimte, verdieping en hele leuke gesprekken.