Goede voornemens in de prullenbak
Ieder jaar komt de vraag “wat zijn je goede voornemens?” weer voorbij.
Goede voornemens... Het insinueert dat er ook slechte voornemens zijn. Wat zouden dát zijn? Dat je een inbraak wilt gaan plegen, dat je mensen wilt gaan ontslaan? Of gewoon dat je tanden minder wilt gaan stoken volgend jaar?
Wat zijn voornemens en wanneer zijn ze goed?
Het woord ‘voornemens’ roept ook vragen bij mij op? Wat zijn voornemens? Dat je iets wilt gaan doen, of misschien toch ook niet...? Mijn vader zei vroeger altijd al “Als je echt iets wilt, doe het dan. Als je het niet doet, dan wil je het ook niet graag genoeg”. En wat er met veel voornemens gebeurt is dat ze in de eerste maand al sneuvelen. Want het lukte niet om vol te houden, dus dan stoppen we maar. Terwijl als we heel eerlijk zijn, is het toch niet reëel is dat het in een keer goed gaat.
En dat is ook waarom ík dit nu schrijf, ik hou van beweging en voornemens voelen niet als beweging: als je iets echt belangrijk vindt, iets echt graag wilt, dan ga je het toch niet verpakken in een voornemen en het uitstellen tot 1 januari?
Beweging is continue
De link met jaarplannen en doelstellingsgesprekken ligt voor de hand. Vaak bevinden die zich ook rond 1 januari. Vooral dán wordt hier naar gekeken, en besproken als of het goede voornemens zijn. Op z’n vroegst over 6 maanden wordt er op terug geblikt, soms zelfs pas aan het eind van het jaar. Zonde, want beweging is het grootst als het continue is. En aandacht krijgt, besproken wordt, gezien en gewaardeerd wordt.
Het is echt belangrijk
Dus ik zeg: weg met de goede voornemens en met ‘1 januari’. Op naar initiatieven, ontwikkeldoelen en actie. En andere manieren om iemands ontwikkeling te begeleiden. Niet even, maar continue. Dus heb je je jaarplan klaar. Bespreek dit dan continue. Pas het aan, vul het bij. Wil je meer bewegen, start dan nu direct (ook goed met al dit thuiswerken) en evalueer dit continue met jezelf en je omgeving. En gaat het een weekje niet, dan begin je volgende week direct weer opnieuw. Want als je het echt belangrijk vindt…