Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Hoe gaat het hybride vergaderen bij jullie?

Hoe gaat het hybride vergaderen bij jullie?

Hoe gaat het hybride vergaderen bij jullie?

Zijn we er al klaar voor? Voor de periode dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten, weer kunnen trainen in een trainingszaal en weer vergaderen in een vergaderruimte? Ja hoor, graag zelfs. We kunnen niet wachten.  Hoe leuk is het om weer gezamenlijk aan de slag te gaan.

Maar wat dan als er één of meerdere mensen gezondheidsklachten hebben en thuis moeten blijven. Kunnen die dan meedoen? Vast wel. Dat doen ze in het onderwijs toch ook al?

Voorlopers in hybride werkvormen

Dat klopt, op de meeste middelbare scholen is nu de helft van de leerlingen aanwezig op school en de andere helft van de leerlingen volgt dezelfde les digitaal vanuit huis. En per dag wisselt dit.

Dus zij lopen voor en daar kunnen we van leren. Dus het leek me goed om eens naar de ervaringen te vragen.

Gelukkig zijn er ervaringsdeskundigen dichtbij. Mijn kinderen, middelbare schoolleerlingen, vertellen over een voornamelijk leeg beeld, soms een oor of zijkant van de docent in beeld. Het geluid is zo slecht dat de uitleg van de docent soms net te verstaan is maar de vragen van medeleerlingen al helemaal niet. En wil je zelf een vraag stellen, en steek je je (digitale) hand op, dan wordt dat niet gezien.

Het voelt alsof ze er maar wat bij hangen. Geen contact, geen betrokkenheid, geen leereffect, geen energie. De focus ligt duidelijk op de aanwezige leerlingen.  

Twee kanten van dezelfde hybride medaille

Ook de docenten worstelen met de 2 doelgroepen. Ze vinden het lastig, weten niet hoe de thuisstudenten te betrekken en roeien met de riemen die ze hebben.

En begrijpelijk, want het voelt alsof je je aandacht moet verdelen. En dat je naast goede technische ondersteuning ook een extra set ogen moet hebben om de thuisleerlingen aandacht moet geven. Maar hoe dan?

De uitdagingen van hybride organisaties

Daar ligt nog wel een grote uitdaging de komende tijd. Want we blijven na corona meer thuiswerken met z’n allen. Maar gaan ook weer meer naar kantoor. Dus hoe ziet ‘hybride’ samenwerken er dan echt uit? En hybride vergaderen, zonder het gevoel te hebben dat je geen invloed hebt als je vanuit huis werkt. En dus misschien toch maar naar kantoor gaat, al heb je milde gezondheidsklachten.

Ook in trainingen moeten we hier oplossingen voor vinden. Misschien eerst door een extra paar ogen toe te voegen. Of door online te blijven trainen. Of door nee te zeggen tegen digitale deelnemers bij een fysieke training.

Iemand andere ideeën?