Hoe neem je je eigen verantwoordelijkheid?
Één van de belangrijkste elementen van samenwerken is het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Zonder eigen verantwoordelijkheid lopen afspraken spaak en komt er weinig van de grond. Maar niet alleen binnen samenwerken is eigen verantwoordelijkheid van belang, ook het nemen van je eigen verantwoordelijkheid in je werk, privéleven en persoonlijke groei, is belangrijk. Door je eigen verantwoordelijkheid te nemen krijg je dingen gedaan en maak je af waar je aan begint. Hoe neem je je eigen verantwoordelijkheid? Welke randvoorwaarden zijn er voor het nemen van je eigen verantwoordelijkheid? Dat bespreken we in deze blog.
Eigen verantwoordelijkheid in het kort
We schreven er al eerder over, maar even in het kort, wat is eigen verantwoordelijkheid ook alweer? Als je je eigen verantwoordelijkheid neemt, heb je een actieve rol. Je laat een passieve, afhankelijke houding varen, waarbij machteloosheid niet van toepassing is. Hierdoor verwacht je niet direct van een ander en leg de schuld niet bij een ander neer. Je kijkt naar je eigen aandeel, jouw invloed op het geheel. Je verantwoordelijkheid nemen komt neer op de beantwoording van de volgende vraag: ‘Wat ga ik er zélf aan doen?’
Hoe neem je je eigen verantwoordelijkheid?
Daarmee heb je ook direct het antwoord op de vraag: hoe neem je nou die eigen verantwoordelijkheid? Als je je bevindt in een situatie die niet naar jouw wens is, welke gedachten komen er dan in je op? Zoek je de schuld van de situatie buiten jezelf? Of neem je direct aan dat je er geen invloed op hebt? Draai deze gedachten om met de vraag: Waar heb ik wel invloed op? Wat kan ik hier zelf aan doen? Hoe kan ik zorgen dat ik deze doelen wel behaal? Door de oplossing niet buiten jezelf te zoeken, maar actief op zoek te gaan naar jouw invloed, neem je je eigen verantwoordelijkheid.
De elementen van eigen verantwoordelijkheid
Natuurlijk is er wel een kader voor eigen verantwoordelijkheid. Zo kunnen er situaties zijn waarin je daadwerkelijk van een ander afhankelijk bent omdat jij bijvoorbeeld zelf niet de juiste kennis hebt. In dat geval kijk je eerst naar wat de mogelijkheden wel zijn. Waar zie je kansen om toch zelf verder te kunnen? Aan de hand daarvan maak je een keuze, ga je actie ondernemen en welke actie is dat? Lukt het echt niet? Dan is het ook deel van je eigen verantwoordelijkheid dat je accepteert dat iets nu wellicht niet lukt. En dat je vervolgens vanuit het hier en nu verder gaat met wat wel moet gebeuren. Wie moet er ingelicht worden, hoe kun je tot het resultaat komen op een andere manier?
Eigen verantwoordelijkheid is een kracht
Als het je lukt om op deze manier in elke situatie je eigen verantwoordelijkheid te nemen, zul je merken dat je krachtiger bent. Je bent niet meer machteloos of afhankelijk van anderen, maar zorgt ervoor dat jouw eigen zaken op orde zijn. Dat maakt je sterk en in control. En op die manier zul je merken dat je anderen inspireert om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, waardoor de samenwerking die je met hen hebt, ook direct beter wordt!