Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Hybride leren - 5 tips voor trainers

Hybride leren - 5 tips voor trainers

Hybride leren - 5 tips voor trainers

Waar in trainersland voorheen de voorkeur uitging naar trainen op locatie is sinds de Corona-crisis vrijwel iedereen online bezig.Daardoor staat er een nieuwe en toekomstbestendige vorm van onderwijs aan de poort te trappelen: hybride trainen. Hierbij gaan deelnemers op locatie aan de slag samen met de trainer, en zijn er deelnemers die online aan diezelfde training deelnemen. Dat vraagt wat van de trainer, van de deelnemers én van de techniek.

Wij hebben inmiddels al wat ervaring met deze vorm van trainen. Het is een flexibele vorm die tegemoet komt aan de drukke levens die velen van ons tegenwoordig leiden. Zeker in deze onzekere tijden, is thuiswerken voor veel mensen de norm. Anderen merken toch dat zij graag op locatie komen. Uit onze ervaring haalden we voor jou drie tips voor hybride trainen:

1. Bereid je voor op hybride trainen

Zoals je gewend bent: een goede voorbereiding is het halve werk. Dus zorg ervoor dat je weet hoe alles technisch werkt, en oefen vooraf (bijvoorbeeld met het inrichten van je lokaal, en het kunnen switchen tussen klaslokaal en digitaal). En spreek voor je begint met de deelnemers online, leg ze uit wat ze te wachten staat en op welke wijze je ze zal betrekken.

2. Maak gebruik van hybride deelnemers

Geef evenveel aandacht aan de live als aan je online deelnemers. Leuk is het om hen bij opdrachten juist aan elkaar te koppelen (dus 1 offline aan 1 online deelnemer). Op die manier vergroot je de dynamiek tussen beide groepen en zullen ze zich betrokken en verbonden voelen.

3. Creativititeit en beweging

Gebruik je creativiteit en denk out-of-the-box. Laat de deelnemers tijdens een wandeling met elkaar bellen om een opdracht te doen. Zo blijven ze fit en door de afwisseling activeer je hun hersens op een andere manier. Door ze te laten bellen betrek je de online deelnemers ook bij de live deelnemers en creeër je een groep.

4. Transparantie over hybride trainen

Zeg het zoals het is. Zowel voor jouzelf als voor jouw deelnemers kan het online/hybride werken ingewikkeld zijn, en de techniek werkt niet altijd mee. Realiseer je dat er niet van je verwacht wordt dat je technisch alles kunt oplossen, wél dat je een interessante training neerzet. Openheid kan daar bij helpen. En laat je niet verleiden uren aan de techniek te werken, maak dan een andere afspraak met de online deelnemers.

5. Sluit met iedereen goed af

En ten slotte, zorg dat je netjes afsluit zowel op de locatie als ook juist met de mensen online: hebben ze alles kunnen volgen, nog vragen? Zoek ze zo nodig nog even op en praat na. Zorg dat jij ook het gevoel hebt dat je de dag goed hebt afgesloten 

Hybride trainen - een toekomstbestendige oplossing

Wij denken dat ook na al het thuiswerken veel veranderingen behouden zullen blijven. Zo is ook het hybride trainen een toekomstgerichte manier die naar verwachting niet snel meer weg te denken zal zijn uit het trainingslandschap. Wij zien heel veel kansen, jij ook?