Hybride werken: voorwaarde of wens?
Recentelijk kwam in het nieuws dat één op de drie medewerkers op zoek gaat naar een andere baan als zij niet kunnen thuiswerken. Of organisaties het nou willen of niet, de opkomst van het thuiswerken is een blijvende ontwikkeling die zich niet meer laat stoppen. Dat dwingt bedrijven ook steeds meer om zich op de wensen van mensen te richten. Zeker in een krappe arbeidsmarkt, is thuiswerken faciliteren een must.
Waarom de flexibiliteit tussen kantoorwerken en thuiswerken zo belangrijk is
Werken heeft post-corona een nieuwe betekenis gekregen. Waar we gewend waren om aanwezig te zijn op kantoor en met alle collega’s in één ruimte te zitten, hebben we nu geleerd dat thuiswerken ook vaker prima kan. En dat een meeting met iemand die thuis zit, helemaal geen problemen oplevert. Zowel leidinggevenden, als werknemers hebben moeten leren om vertrouwen te krijgen in deze nieuwe vormen. Als corona ons iets geleerd heeft, is het wel dat deze nieuwe vormen van werken heel goed kunnen.
Het hybride werken is een goede oplossing
En juist omdat het zo goed kan, weten we ook dat we het heerlijk vinden om niet altijd naar kantoor te hoeven reizen. Minder reistijd, even de wasmachine tussendoor laten draaien en je niet laten afleiden door je collega’s of de hectiek op kantoor. Voor veel mensen is het dé manier geworden om hun eigen werk en in combinatie met privé in te richten. Daarnaast hebben managers geleerd om meer aan te sturen op afstand en vaker ook op output. Doet de werknemer het werk dat verwacht wordt naar wens? En zijn de resultaten naar tevredenheid en kwalitatief goed? Dan is de inrichting van een flexibele werkweek voor de meeste managers geen probleem.
Onze behoefte is ook hybride geworden
Juist omdat we zoveel vrijheid hebben gekregen, zijn veel van ons efficiënter gaan werken. We plannen beter, weten beter hoeveel tijd we nodig hebben voor taken en kunnen steeds beter voelen waar we behoefte aan hebben. De flexibiliteit om de week in te richten aan de hand van deze behoefte, is voor veel werknemers onmisbaar geworden. Vergaderdagen afwisselen met focusdagen of de mogelijkheid om twee halve dagen te nemen in plaats van een hele dag te werken.
Als er geen mogelijkheid is tot thuiswerken
Natuurlijk zijn er beroepen waarin thuiswerken onmogelijk of niet wenselijk is. In deze bedrijven wordt flexibiliteit op andere manieren gevonden. Bijvoorbeeld door flexibele roosters, andere werktijden of het werken in blokken. Als je als leidinggevende niet zeker weet hoe je deze flexibiliteit kunt faciliteren, dan kun je deze uitvragen in je team. Zij voeren het werk uit en hebben daarom zelf vaak een heel goed idee van de ruimte en mate van vrijheid die zij nodig hebben.
Flexibel werken is het nieuwe normaal
In organisaties waarin thuiswerken mogelijk is, maar nog niet voldoende wordt gefaciliteerd, is er nog veel winst te behalen. Nu we terug zijn naar ‘normaal’, is het nieuwe normaal hybride werken geworden, met alle voordelen die dit meebrengt voor zowel de werknemer als de werkgever.