Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Intervisie; leren van je eigen aandeel

Intervisie; leren van je eigen aandeel

Intervisie; leren van je eigen aandeel

“Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?” Hij kijkt mij wat geschrokken aan…

"Uhm.. wat bedoel je?" Vraag ik rustig.

Zijn ogen zijn groot en zijn weerstand helder. Hij vindt dit veel te persoonlijk, zo’n intervisie. “Dit kan niet de bedoeling zijn”, zegt hij nog een keer.

De klant is het onderwerp

En ineens vallen bij mij de kwartjes. Hij is rond de 45 jaar oud, en in zijn vakgebied gaat het eigenlijk alleen en vooral over de klant. Het letsel en het leed van de klant. Hij heeft altijd geleerd dat hij er niet toe doet, en dat er een regeling getroffen dient te worden voor het slachtoffer. Een zakelijke en passende regeling met veel oog voor het letsel.

Met andere woorden, hij is zelf nog nooit onderwerp van gesprek geweest. En zelfs in deze intervisie waar hij niet het onderwerp is, maar zijn collega, schrikt hij. Wauw, ik ben er even stil van.

Te persoonlijk

Ik moet toegeven, soms vergeet ik, noem het beroepsdeformatie, dat ik meer gemak heb in open zijn en delen van persoonlijke ervaringen en reflecties dan een ander. Maar in dit specifieke geval zijn we pas net op weg met de intervisie en komt het nog niet in de buurt van ‘te veel’, of ‘te persoonlijk’.

Hij is niet gewend om op deze manier naar zichzelf te kijken. Nu wil het dat hoog opgeleide professionals dit wel vaker weten te voorkomen. Want, veel praten over, slimme analyses, erg goed in het eigen vak… zo lijkt het nooit echt nodig om te reflecteren op het eigen aandeel . De onderliggende drijfveer om iets niet te dichtbij te laten komen is mijns inziens meestal kwetsbaarheid en controleverlies, het heel goed willen doen.

Waarom is het dan wel nodig?

Dat persoonlijk kijken naar je eigen aandeel in het behaalde resultaat. Of het nu coaching is of (goed begeleide) intervisie, je leert kijken naar het spanningsveld waar je in zit, met andere bril op. Door het delen van de situatie, wat je geprobeerd hebt, wat je lastig vindt, leer je inzien dat jouw aanpak slechts 1 is van vele. En je krijgt zicht op die andere mogelijkheden.

En met die nieuwe kijk kan je milder worden, of juist duidelijker, blijkt iets minder belangrijk, of het probleem heel ergens anders te liggen dan wat je probeerde op te lossen.

Het helpt je, geeft energie, leert je over jezelf en jouw emoties, zodat je in nieuwe situaties slimmer kan schakelen om je resultaat te halen!

Uiteindelijk geéft het dus controle, in plaats van te dénken dat je controle hebt.

En het fijne is, dat dit goed online kan. Dus juist nu, de tijd waarin we solistischer werken, is het een mooie manier om samen te werken aan ontwikkeling. Wil je hier meer over weten? Ga naar onze pagina over coaching of neem contact op via info@spijkman.nl!