Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Is veranderen een vaardigheid?

Is veranderen een vaardigheid?

Is veranderen een vaardigheid?

Als organisatiesucces echt afhangt van ons vermogen tot ‘agile werken’ en ‘wendbaarheid’ dan zou toch iedere werknemer moeten inzien dat veranderbereidheid een voorwaarde is voor een gezonde organisatie? Nog los van het feit dat onze werkelijkheid überhaupt continue aan verandering onderhevig is en niets hetzelfde blijft. Transitie zou dus een natuurlijk proces moeten zijn ook of juist in organisaties.

Bron van angst

Waar komt dan toch die diepe angst voor verandering op de werkvloer vandaan? Dikke boeken zijn volgeschreven over verandermanagement. Als je googelt op een gemiddelde masterclass changemanagement kom je vanzelf het woord weerstand tegen. Blijkbaar is dat wat er gebeurt als je professionals vraagt ‘mee te gaan in de verandering’.

We kunnen het nog even hebben over de vraag of deze mensen echt dwarse, negatieve onruststokers zijn. Het is makkelijk om deze angstige individuen neer te zetten als irrationeel. Wanneer je kritiek hebt op een geplande verandering ben je natuurlijk weinig agile en flexibel. Met dit soort onbuigzaamheid komt geen organisatie verder? Toch?

Maar laten we eerlijk zijn, we kennen allemaal de verhalen van organisaties waar een verandertraject werd ingezet om bijvoorbeeld mensen buiten spel te zetten. Dit soort verhalen en persoonlijke aannames rond verandertrajecten vergroten de angst en houden weerstand in stand. En deze weerstand houdt een meer agile houding op afstand. Hoe harder de managers duwen en trekken hoe meer starheid en negatief gemorrel de boventoon gaat voeren.

Hoe kan je de cirkel doorbreken?

Enerzijds werken aan communicatie en inspiratie van de leiders. Anderzijds zien wij dat het verder helpen van verandervaardigheden van de medewerkers onderbelicht blijft. Het vraagt een ander perspectief op de werkelijkheid. Daarom ontwikkelden wij het programma: No Excuses. Change your perspective.

We creëren niet de bereidheid (willen), maar focussen op het durven en kunnen. In ons programma werken we samen met alle professionals binnen een verandertraject, als het even kan tegelijkertijd met de managers. De stem van de manager is meer dan ooit nodig in een verandertraject. Maar is nooit doorslaggevend als de werkvloer zich collectief afsluit. Onze visie is dat je mensen kunt helpen zich open te stellen voor een nieuw perspectief, mits je ze daarin helpt door ze de juiste vaardigheden aan te leren. 

We leren dat je vrij bent, eigen beslissingen neemt, tenzij je nog gevangen zit in veronderstellingen en overtuigingen die je niet verder helpen. Tegelijkertijd helpen we de manager(s) steeds weer de juiste stijl te vinden om zijn mensen te vinden in deze nieuw ontdekte werkelijkheid.

Wil je meer weten over ons intensieve veranderprogramma No Excuses. Change your perspective.

Neem contact opMeer weten over wat wij doen voor organisaties?

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!