Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Leiders zoeken vrijheid

Leiders zoeken vrijheid

Leiders zoeken vrijheid

Door Roelien Gerritsen

Ik begeleid veel managers en ondernemers, vaak gericht op het blijven ontwikkelen in hun veranderende rol. En wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat zij houden van vrijheid. Vrijheid om eigen keuzes te maken. Ze hebben een onafhankelijke rol en vrijheid om te handelen.

Vrijheid zoeken we overal

Ook ik ben hier geen vreemde van. Recentelijk werd ik geconfronteerd met mijn eigen behoefte aan vrijheid. Ik was in Marokko en verbleef in de oude stad, de medina. Denk daarbij aan smalle, hoge straten. Te smal voor auto’s, dus alleen voetgangers en ezels. Hier bestaat geen plattegrond en werkt geen navigatie. Daarom hadden we het plan opgevat om de eerste ochtend met een gids op stap te gaan. Met als doel de medina te doorgronden en de mooie plekjes te ontdekken. Het was een ware ontdekkingsreis, vol met verwondering en prachtige beelden.

Naar mate de wandeling vorderde, werd ik steeds onrustiger, raakte licht geïrriteerd en haakte steeds meer af. Als de gids wilde doorlopen, wilde ik vertragen. Wilde de gids links, ging ik rechts. Als de gids liet merken dat we beter moesten luisteren, ging ik ongeïnteresseerd foto’s maken. De wandeling eindigde met een lunch, en toen die afgelopen was, rook ik de vrijheid. Alleen op pad, zelf beslissen of ik links of rechts ga. Waar ik blijf stilstaan, waar ik naar binnen loop. Ik kon niet wachten.

Echter, bij het naar buiten lopen, stond er een man bij de deur die ons aansprak om ons ergens voor te interesseren. Om iets te kopen of te bekijken, geen idee wat het was. Met het zicht op de vrijheid, kon ik het echt niet meer opbrengen geduldig en vriendelijk te reageren. Dus ik snauwde iets en denderde door naar buiten, ondertussen mijn reisgezelschap voortduwend.

Eenmaal buiten voelde het heerlijk, maar al snel realiseerde ik me dat die arme man onbewust onderdeel was geworden van mijn eigen proces.

Je eigen invloed pakken

Veel managers en directeuren hebben ook vrijheid nodig. Ze willen voelen en ervaren dat er ruimte is om de goede ideeën van het team te kunnen oppakken. Dat ze deze kunnen doorvoeren of kunnen afwijken van standaard oplossingen. Zonder dat ze worden teruggefloten, ontmoedigd of tegengewerkt. Dat ze invloed kunnen hebben op wat zij denken dat goed is.

Bij veel organisaties is er wel ruimte, maar is het onduidelijk waar die ruimte zit. En dus ervaren mensen dat die ruimte er niet of te weinig is. Dat uit zich vaak in koppigheid, irritatie, weerstand, eigenzinnigheid of ontwijkend gedrag. Soms geeft dat ademruimte op de korte termijn, maar op de lange termijn maak je het jezelf en je team alleen maar moeilijker.

Hoe kun je meer vrijheid krijgen?

Hoe we onszelf kunnen helpen is meer in gesprek te zijn over waar ruimte zit. Welke vrijheid is er in een project of in de organisatie. En daarnaast zelfreflectie met betrekking tot je behoefte aan vrijheid. Wat heb jij nodig en hoe reageer je als je het niet ervaart? Want als je goed weet wat bij je past, kun je hierop anticiperen en veel eerder bijsturen op je eigen gedrag.

Dus, de volgende reis die ik maak, zit vol met vrijheid. Want daar word ik blij van. En daar waar mijn ruimte ingeperkt voelt, ga ik mijn eigen invloed onderzoeken en benutten. Want wie weet had die gids het ook wel heel leuk gevonden om met ons wat terrasjes te pakken!

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!