Leidinggeven op afstand
Leidinggeven op afstand? “Ja wij gebruiken Teams, dus dat gaat prima!” Die opmerking hoorde ik tijdens het coachen van de week. Nadat we er even op doorgingen bleek dat het leidinggeven op afstand toch iets meer vraagt dan een goed online communicatiesysteem.
Meer dan een goed online communicatiesysteem
Niet met iedereen in het team ging het goed thuis, en daar werd niets over verteld tijdens de meeting. Ook zelfs tijdens 1 op 1 telefoongesprekken werd niet altijd aangegeven dat er iets niet goed gaat.
En zo zijn er meer herkenbare voorbeelden.
-Die nieuwe collega die ingewerkt moet worden en die je normaal gesproken naast iemand zet om vragen aan te stellen of uitleg te geven. Die zit nu al tijden alleen die klusjes te doen waar hij wel op ingewerkt is. Met weinig afwisseling, en wat amper tijd vult
-Of de teamsessies die best wel 1-richting zijn, en je het als leidinggevende vaak niet hele leuke sessies vindt omdat iedereen wat stil, afwachtend of kritisch is
- En oja, dat mailtje dat je laatst stuurde met die feedback kwam toch ook niet helemaal lekker over
Het ‘doen wat je altijd deed’, nu met een goed online communicatie systeem, is toch niet helemaal voldoende. Wat het extra vraagt is heeeeeeel veeeeel communiceren. En herhalen, en checken en herhalen.
Daarnaast vraagt leidinggeven op afstand opmerkzaamheid.
Opmerkzaam zijn op de ander
Dus een goed beeld hebben van de thuissituatie van de ander van de thuissituatie van de ander, en de persoonlijkheid van de ander. Begrip hebben voor die uitdagingen, zonder het te vergelijken met anderen. Letten op de signalen die iemand afgeeft, die nu minder zichtbaar zijn. Weten wat de ander nodig heeft om te vertrouwen, op jou, op de organisatie en op zichzelf.
Opmerkzaam zijn op je eigen overkomen
Wat straal je eigenlijk uit online? Ben je gestrest, heb je korte lontjes, ben je overmatig positief? Benoem je steeds dat je heel druk bent, leg je alleen de focus op het hier en nu zonder vooruit te kijken?
Door te bepalen wat je op afstand wilt uitstralen, kun je daar actief invulling aan geven. Kies je voor een sterk samenhorigheidsgevoel in je team, waardoor mensen minder snel het schip verlaten? Of kies je voor vertrouwen in de toekomst, door ook te vertellen over die toekomst, vanuit wat je nu weet of kunt bedenken. En daar open en eerlijk in zijn.
Deze tijd geeft ons eigenlijk heel veel ruimte om die opmerkzaamheid te ontwikkelen. We kunnen net iets meer tijd vrij maken door digitale kanalen of door meer flexibiliteit in tijd, om goed te kijken naar wat er is. We kunnen er makkelijker voor kiezen soms even niet bereikbaar te zijn en na te denken over de toekomst. En onze opmerkzaamheid ontwikkelen. Begin met de vraag:
- Wat weet ik van de individuen in mijn team?
- Wat zien en horen zij van mij?
Veel plezier!