Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Ook zo'n moeite met concentreren?

Ook zo'n moeite met concentreren?

Ook zo'n moeite met concentreren?

Normaal gesproken ben ik scherp, analytisch sterk en heb ik een goede focus. Maar op dit moment merk ik dat ik afgeleid word door van alles en nog wat. Als ik thuis aan het werk ben, word ik afgeleid door mijn kinderen die toch even komen vragen of ze wat mogen drinken, of ze op de trampoline mogen (Ja schat, als je huiswerk af is) en of ik even kan helpen gel in hun haar te doen. Vervolgens staan ze vertwijfeld voor de spiegel…Voor wie doe ik dit eigenlijk, vragen ze me. Als ik toch niemand kan zien, hoe belangrijk is het dan dat mijn haar goed zit. Ja, daar hebben ze natuurlijk een punt. Weer 10 minuten voorbij. En in mijn hoofd is het juist zo druk.

Het is vooral druk in mijn hoofd

Want ik wil zo graag goed voor mijn kinderen zorgen, het huishouden doen (balen dat het extra snel vies wordt nu we zo vaak en zo veel thuis zijn…), lekker en gezond eten op tafel toveren, boodschappen voor mijn ouders/buren/vrienden regelen, naar buiten om frisse lucht te halen, minimaal 30 minuten per dag bewegen (waarom lukt dat nou niet?!?) en o ja, ook nog thuiswerken. En al deze dingen dwarrelen voortdurend door mijn hoofd. En dan heb ik het nog niet gehad over het lezen en beantwoorden van alle appjes van goedbedoelende leerkrachten (gisteren had ik er 63), lieve vrienden en familie en collega’s. En over al die sites die ik wil/moet/mag bekijken, zoals nu.nl, LinkedIn, Facebook enzovoort…

Mezelf in de weg zitten

Eigenlijk wil ik, als ik toch thuis werk, ook wat extra klusjes doen. Dat moet toch makkelijk lukken? De dakgoot vegen, de tuintegels inspuiten met azijn, eindelijk eens die ene rommelkamer opruimen. En ik zit mezelf vreselijk in de weg met al die dingen die ik wel wil/moet/mag/doe/kan, maar waar ik vaak op onbegrijpelijke wijze geen tijd voor kan vinden. Want nog niet zo lang geleden kon ik mezelf, als ik me zat te vervelen, een schop onder de kont geven óf juist even genieten van het niets doen. En nu? Ik lijk wel bevroren door alle drukte in mijn hoofd en het gebrek aan sociaal contact. Herken je dit? Lees dan even verder!

Help jezelf

Want ten eerste hoef je de lat niet zo hoog te leggen. Help jezelf door een nieuwe mantra dagelijks te herhalen. Bijvoorbeeld: iedereen ziet dat ik mijn best doe, en dat is goed. Of: ik ben goed zoals ik ben. Of: de wereld is een stukje mooier met mij. Bedenk iets dat jou kracht en energie geeft. En start je dag met (een beetje) beweging en een gezond ontbijt, liefst samen met je huisgenoten. Of doe zoals ik en schrijf je zorgen van je af. Wees een beetje extra lief voor jezelf en realiseer je dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. En dat iedereen in Nederland, ja zelfs op de wereld, moeite heeft met deze situatie en last heeft van onzekerheid en voor uitdagende situaties komt te staan. Laten we elkaar ook steunen hierin. Doe nu wat je kan om te helpen en ga straks, als de maatregelen versoepeld worden, een tandje harder lopen om te helpen met de wederopbouw.

Veel sterkte en blijf gezond!