Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Tips tegen werkstress

Tips tegen werkstress

Tips tegen werkstress

Elke baan, elke functie, ieder bedrijf, overal komt werkstress voor. Sterker nog, veel mensen gedijen heel goed bij een omgeving waarin er lichte stress voelbaar is. Werkstress is dus zeker niet altijd negatief, maar kan wel uitmonden in een vermeerdering van klachten bij aanhoudende stress. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel kan langdurige werkstress veel leed veroorzaken.

 

Wat is werkstress?

Onder werkstress verstaan we over het algemeen het ervaren van druk, spanningen of apathie door het werk. De oorzaak hiervan hoeft niet altijd in de werksituatie of kantoortuin te liggen, ook privéproblematiek kan zich vertalen in druk op het werk. Als werkstress langdurig aanhoudt of verergert kan deze ontwikkelen naar onder andere overspannenheid, depressie of burn-out.

Hoe merk je werkstress op?

Het voelen van werkstress begint met zelfonderzoek en -reflectie. Sta eens stil bij je gedachten en gevoel, hoe gaat het met je? Heb je nog contact met je lichaam? En heb je je gedachten onder controle? In situaties van stress is het vaak al moeilijk om op die vragen een antwoord te vinden anders dan: ‘ik weet het niet’. Wat kun je dan nog doen?

Tips om werkstress te verminderen

Voordat je weer ademruimte begint te voelen, zul je eerst je stressniveau omlaag moeten brengen. Dat gaat natuurlijk niet met een knip van je vinger. Deze tips kunnen je helpen:

  1. Neem afstand van je stressoren - weet je wat je stress geeft? Schrijf voor jezelf de vijf grootste factoren in je stress op. Noteer daar achter hoeveel invloed je hierop kunt uitoefenen. Ga dan per punt na wat je kunt doen, daar waar je veel invloed kunt uitoefenen probeer je veranderingen te bedenken. Wat je niet kunt veranderen, kun je misschien gaan accepteren, of (tijdelijk) vermijden.
  2. Gebruik je lichaam - een gebrek aan beweging en lichamelijke fitheid, zorgt ervoor dat je je ook geestelijk minder fit gaat voelen. Als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor beweging, probeer het dan klein te houden. Een kleine wandeling van 10 minuten kan al wonderen doen voor een leger hoofd en een fitter lijf.
  3. Zoek naar een goede werk/privé balans - werkstress is niet hetzelfde als werkdruk, maar werkdruk kan er wel voor zorgen dat je minder aan je vrije tijd toekomt. Als je niet ontspant, blijft de druk hoog en is stress het gevolg. Houd je pauzes daarom in ere, niet alleen tijdens de lunch. Ook ‘s ochtends en ‘s middags een koffiepauze inplannen helpt, en je laptop op tijd dichtklappen. De avonden en weekenden zijn niet voor werk, maar voor ontspanning. Werk je avonddiensten, weekenddiensten of nachtdiensten? Neem dan de begrippen avond en weekend niet te nauw, een weekend kan ook twee dagen door de week zijn, de avond kan ook een ochtend zijn, als je maar zorgt dat je tijd vrij plant voor jezelf.
  4. Communiceer met je omgeving - dat geldt voor je naaste omgeving alsmede voor je werk. In het zoeken van de balans, is het goed je leidinggevende mee te nemen, zodat deze met je mee kan denken en wellicht wat werkdruk of schuldgevoel kan wegnemen. Ook als je in punt 1 verandering wilt aanbrengen, is het goed je omgeving mee te nemen, zij kunnen je helpen en ondersteunen. Heb je een maatje nodig om mee te sporten? Vraag dit eens om je heen, misschien zijn er meer mensen die daar zin in hebben. Samen bereik je vaak veel meer dan alleen.

Ook coaching kan je helpen werkstress te verminderen. Onze coaches zullen een inventarisatie met je doen en kunnen vanuit een ander perspectief met je meedenken. Daarbij gaan ze niet op jouw stoel zitten, maar bieden ze je wel ontwikkelmogelijkheden waardoor je zelf leert omgaan met je werkstress. Zo trap je de volgende keer niet weer in dezelfde valkuilen en patronen. Meer weten? Bekijk onze coaching pagina.