Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Trainer worden, hoe doe je dat?

Trainer worden, hoe doe je dat?

Trainer worden, hoe doe je dat?

Het zat er al een tijdje aan te komen en ik was er ook echt aan toe. Die volgende stap in mijn carrière. Mijn ‘teamleider-jas’ paste gewoon niet meer zo goed. Ik was gegroeid en veranderd, maar mijn functie was hetzelfde gebleven. Ik had werkzaamheden die niet meer bij me pasten, mijn talenten en competenties werden niet optimaal benut.

Het was tijd voor verandering!

Toen ik eenmaal besefte dat ik iets anders wilde, begon de reis pas echt. Want wat wilde ik dan? En hoe zet je zo’n vervolgstap in je carrière?

Diep van binnen wist ik het eigenlijk al. Ik wilde anderen helpen en ondersteunen bij hun ontwikkeling. Wilde een actieve bijdrage leveren aan hun groei en zelfinzicht. Ik vond het gaaf als ik kwartjes zag vallen en teamleden volledig in hun kracht kon zetten. Ik wilde dat dit de basis zou vormen van de vervolgstap die ik wilde gaan zetten.

Daarbij was mijn eigen ‘WHY’ van essentieel belang.

Waarom wilde ik wat ik wilde? En wat was nou precies mijn intrinsieke motivatie? Op welke momenten in mijn loopbaan was ik nou eigenlijk trots en waarom? Waar lagen mijn sterke en zwakke punten, volgens mijzelf én volgens de mensen om mij heen? Daar heb ik uitgebreid onderzoek naar gedaan en dat was ontzettend verhelderend.

Want ineens bleek dat ik uitblonk op momenten dat ik met groepen kon werken. Dat mijn enthousiasme groeide bij het vooruitzicht mijn team (en anderen) te mogen coachen. Dat zag ik ook terug in mijn sterke punten; een boodschap overbrengen, een spiegel voor anderen zijn en met humor de aandacht van de groep vast kunnen houden.

Door steeds verder in te zoomen, kreeg mijn ideale baan langzamerhand meer vorm.

En zo kwam ik uit bij een baan als trainer/coach. Daar stond ik met hart en ziel achter. Tijdens mijn eerste dag op de trainersopleiding werd me direct duidelijk dat dit een héle goede zet was.

De opleiding heeft me heel veel gebracht

Meer inzicht en vaardigheden op het gebied van ontwikkelen van trainingsprogramma’s, didactische onderbouwing en groepsdynamiek. Maar bovenal meer stevigheid, ervaring en inzicht in mijn eigen kwaliteiten en hoe ik die optimaal kan inzetten tijdens mijn trainingen.

Ik durf gerust te stellen dat ik in deze periode méér gegroeid ben dan in de 10 jaar daarvoor.

Fantastich om veel meer voelen wat je eigen potentieel nou eigenlijk is en daar gehoor aan geven. Tuurlijk was het ook een spannende stap. Want ja, dan ben je trainer, en dan? Hoe nu verder? Ik heb advies gevraagd aan trainers en coaches van de opleiding en één advies sprong er voor mij uit. “Toon lef!” en “Ga nu eens écht voor wat jij wilt!”.

Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt en afscheid genomen bij mijn werkgever. En ik ben met mensen in het werkveld gaan praten. Met potentiële klanten, opdrachtgevers maar ook met potentiële collega’s. Met een gezonde portie lef en drive om te gaan voor wat ik wilde.

Het resultaat? Een nieuwe baan als trainer/ontwikkelaar, elke dag met een big smile naar m’n werk en het gevoel dat ik nu echt op m’n plek zit.

Hoe gaaf is dat?!

Ook trainer worden? Met de meest praktijkgerichte trainersopleiding van Nederland, gaat dat je zeker lukken! Deze opleiding leert je alle ins&outs van het trainersvak, zodat je direct kunt beginnen. Klik hier om je in te schrijven.

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!