Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Trauma versus ontwikkeling

Trauma versus ontwikkeling

Trauma versus ontwikkeling

“Als we maar gezond blijven”, riep ze in de supermarkt in het voorbij gaan. Ze had het verplichte mandje mee en een grote glimlach. Volgens mij speelt er meer dan gezond blijven.

Ook mentaal

Als ik kijk naar collega’s en vrienden... sjonge. Er is echt meer aan de hand dan ‘gezond blijven’. Ieder met zijn eigen verhaal. En ja, ieder inmiddels met zijn eigen trauma.

Overleden familieleden, verloren inkomen, verlies van toegevoegde waarde, huidhonger en eenzaamheid, toekomstverdriet, zelfs een veel te jong gestorven kat aan een vorm van Corona!

Tegelijkertijd loopt daarnaast het gesprek in de media over of we door deze periode gaan veranderen? Worden we een gezondere aarde? Een mens met meer bezinning, minder haast? Gezamenlijker?

Niet zomaar denk ik.

Het opdoen van een trauma betekent namelijk niet perse dat je verandert. In eerste instantie verwacht ik zelfs dat je in oude patronen verhard, je terug wilt naar wat was, en vind je bij jezelf niet de geborgenheid die je juist nu nodig hebt. Zónder prettig perspectief en mét angst val je misschien stil, ontstaat ongeduld, ga je meer duwen op resultaat, of schreeuw je thuis iedereen weer tot orde, controle. Jouw patroon in onophoudelijke onzekerheid.

Wees zacht

Jezelf mild benaderen, lief zijn voor jouw eigenaardigheden en reacties zal in een tijd van trauma niet altijd je eerste beweging zijn.

Zonde, want dat is juist een belangrijke stap in persoonlijke ontwikkeling. En nu extra hard nodig, want deze affectieve bevestiging (want dat is het: niet effectief, maar met zorg en aandacht erbij blijven) ontstaat normaal in contact met je omgeving: even gezien worden, een hand op je schouder, een dialoog.

Het mag weer fysiek

En dus een opstapeling, je hebt nu zelf misschien minder mildheid en ontvangt ook minder affectieve bevestiging uit de omgeving. Hoog tijd dus om weer fysiek om de tafel te gaan! 1-op-1, in één ruimte, samen in mildheid naar je patronen kijken, beweging te brengen en van de situatie te leren.

Het kan ook weer! Gelukkig zijn we weer volop aan de slag met 1-op-1 coaching. Wij coachen nu ook op haptonomische basis voor het accent op voelen. Dus bel gerust voor een afspraak!