Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Vijf tips om keuzes te kunnen maken

Vijf tips om keuzes te kunnen maken

Vijf tips om keuzes te kunnen maken

Heb jij al een verre reis gemaakt? Ga je een sabbatical nemen? Wil je toch nog een tweede studie doen? Ga je voor je carrière of kinderen? Blijf je hier wonen? En ga je in deze tijd liever huren of kopen? Heel veel van dit soort levensvragen werden de afgelopen jaren aan mij gesteld. Waarom? Omdat ik op het cruciale kruispunt van keuzes ben aangekomen: de 30. Een leeftijd waarop dit soort vragen enorm gaan spelen. Dit resulteert vervolgens in lange denksessies bij  mij; Wat wil ik eigenlijk? Wat past echt bij mij? Wat is goed voor mij? Wat wil ik op dit moment en hoe is dat straks?

Jezelf leren kennen, ontdekken wat je wilt en ook wat je niet wilt, stopt nooit. Het is daarbij ook nog eens afhankelijk van factoren buiten jezelf, die je keuzes soms vormgeven. Dan gericht te beslissen welke koers ik wil varen vraagt van mij dat ik dichtbij mezelf blijf. Dat is niet altijd even makkelijk. De maatschappij, sociale media en alle mogelijkheden die er vandaag de dag er zijn, maken uitgaan van mezelf uitdagend.

Er lijkt zoveel te kiezen te zijn, dat ik soms gewoon even niet meer weet wat ík dan wil. Dingen die er bij een ander geweldig uitzien, hoeven niet altijd voor mij te zijn. Dingen die een ander voor me bedenkt, hoeven niet altijd bij míj te passen. Het is fantastisch dat ik uberhaupt zoveel keuzes heb, in die situatie zit lang niet iedereen. Het klinkt soms zelfs verwend als we aangeven dat de veelheid aan keuzes ons onrust of stress geven. “Wees blij dat je zoveel mogelijkheden hebt” zegt mijn innerlijke stem dan, "wat een luxeprobleem."

Er is veel te kiezen en daarom zie je niet altijd meer welke keuzes je precies hebt. Om de stress van het kiezen iets te verminderen en het maken van de keuzes te vergemakkelijken, hieronder vijf tips bij keuzestress!

 1. Realiseer je dat je in alles een keuze hebt. Jij bent degene die ervoor kiest je bord vol te laden met alles wat er mogelijk is. Niet kiezen (en daarmee niets uitsluiten uit angst dat je spijt krijgt) is ook een keuze.
   
 2. Als je niet meer ziet welke keuzes je hebt, orden deze dan eerst. Breng in kaart welke keuzes je te maken hebt zonder direct uitgebreid op de gevolgen van elk scenario in te gaan. Dit hoef je niet alleen te doen, vraag hulp bij vrienden of een coach.
   
 3. Maak eerst de makkelijke keuzes. Kies wat je niet wilt, sluit een aantal deuren. Het is relatief makkelijk om te beslissen wat je níet wilt doen. Op die manier oefen je ook direct het maken van keuzes. Kiezen is uiteindelijk een skill die je kunt ontwikkelen en hoe vaker je kiest, hoe makkelijker het wordt.
   
 4. Zie in dat keuzes maken niet rampzalig is. Door het maken van de makkelijke keuzes, ervaar je bewust dat de wereld niet vergaat als je bepaalde dingen niet (meer) doet. Daarmee ontstaat er ruimte om de vervolgkeuze te maken (om andere dingen ook niet meer te doen of juist wel te doen). Dat maakt de volgende keuze makkelijker.
   
 5. Durf los te laten in de wetenschap dat er niets ergs gebeurt als je dat doet. Je kunt ten eerste altijd terugkomen op een keuze. En ten tweede geeft loslaten je ruimte. Als je een nieuwe verantwoordelijkheid erbij pakt moet je een oude verantwoordelijkheid loslaten. Zo voorkom je dat je bord te vol raakt en dat je met een veelheid aan keuzes komt te zitten die je maar niet maakt.

Waar het eigenlijk om draait is jezelf te leren kennen, te ontdekken wie je echt bent en wat je wilt. Dit proces stopt nooit en vordert met de tijd. Hoe meer keuzes ik maak, hoe dichter ik bij mezelf kom. De 30 vind ik daarom niet intimiderend maar juist prettig. Het betekent dat ik al 30 jaar ervaring heb met kiezen. Sommige keuzes lagen dichtbij mezelf, anderen iets verder weg. Ze maakten allemaal deel uit van mijn leerproces. Nooit te oud om te leren is misschien een enorm cliché maar wat mij betreft zo klaar als een klontje.

Leuk? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Leuk artikel? Volg Spijkman op LinkedIn om op de hoogte te blijven!