Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Wat ik iedereen toewens voor 2020

Wat ik iedereen toewens voor 2020

Wat ik iedereen toewens voor 2020

Mijn advies aan mezelf en aan anderen voor het komend jaar? Wees milder!

Het kwam naar boven tijdens een opleiding. Daar viel het woord mildheid. Mildheid in hoe we kijken naar wat er gebeurt, in onze oordelen over de ander, in onze oordelen over onszelf. En ik herkende het.

Een pittige drive

Ik merk dat ik soms gedreven ben iets in beweging te krijgen. Dan ben ik zo blij met de mooie stappen die we samen maken, dat ik moeite heb mildheid te tonen als iemand daar dwars doorheen dendert. Vanuit mijn perspectief is dat alles behalve doordacht, passend en behulpzaam.

En dan kan ik er soms met de pet niet bij en neig ik tot directheid, felheid en actie.

Analyseren en aanpakken

Gelukkig ken ik dat deel van mezelf al,  dus weet ik dat het eigenlijk nooit leidt tot wat ik uiteindelijk wil. Namelijk die beweging. Wat ik gebruikelijk doe is flink analyseren en aanpakken: Waarom doet iemand dat? Waar komt het vandaan? Wat is zijn of haar perspectief? Wat ga ik doen om mijn invloed te vergroten?

Wat daarin vaak ontbreekt is mildheid. Mildheid naar de ander of mezelf. Dat mensen heel vaak vanuit de beste bedoelingen handelen. En dat daar juist meer waardering, erkenning en aandacht voor mag zijn, ook voor jezelf! Dan creëren we echte betrokkenheid, en leren we (van elkaar), dat fouten maken echt mag, zonder onszelf of elkaar daar op aan te vallen of af te rekenen.

Stem voor mildheid

Kortom ik stem voor mildheid.

Hoe?

Nou, ik doe het zo;

  • Door me eerst af te vragen wat ik nu echt vindt van de ander (of mezelf)
  • Me vervolgens me af te vragen wat het doet met mij (irriteert het me, word ik boos)
  • En tot slot mezelf de vraag te stellen wat de ander daar dan mee kan… Ja, dan is vaak het antwoordt weinig tot niets

Mijn eerste mildheidsactie

Dat is dat ik mijn zoon vanmiddag als hij thuiskomt niet ga aanspreken op het feit dat hij zijn presentatie voor school vanochtend thuis had laten liggen. En ik dus op mijn werkdag dit mocht opzoeken en mailen naar hem.

Ik ga interesse tonen in hoe het ging, wetende dat hij het best spannend vond om te doen. Ik help hem mild te zijn over zijn eigen aanpak. Want dat die voorbereiding niet optimaal was? Tja, dat weet hij natuurlijk zelf al lang!