Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Wat is persoonlijke effectiviteit?

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Wat is persoonlijke effectiviteit?

In dit artikel lees je wat het betekent om persoonlijk effectief te zijn en hoe je hiermee je werk verbetert en je doelen sneller en makkelijker kunt behalen.

Persoonlijk effectief in de praktijk

Sommige jargonwoorden of -termen zijn zo uitgekauwd, dat ze vluchtig in vergaderingen of meetings voorbij komen, zonder dat iemand precies weet wat het inhoudt. Met persoonlijke effectiviteit dit ook het geval. Een beetje coach of leider is tegenwoordig toch bezig met dit onderwerp in zijn of haar team. Maar hoe maak je dit concreet als niet voor iedereen helder is waar je precies aan werkt?

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke effectiviteit betekent dat jij je talenten en valkuilen kent en deze zodanig inzet dat je je werkzaamheden op de meest efficiënte wijze kunt uitvoeren. Dat wil zeggen dat je kritisch naar jezelf kijkt en die kennis inzet om je werk in te richten. Waar ben je goed in? En hoe kun je dit gebruiken in je dagelijks werk? Waar ben je minder of niet goed in? Heb je hier hulp bij nodig, kun of wil je dit leren of moet een ander dit doen? Door je eigen goede kanten en minder goede kanten te erkennen en goed naar jezelf te kijken, vergroot je dus je eigen (persoonlijke) doeltreffendheid (effectiviteit).

Wat heb je nodig om persoonlijk effectief te zijn?

Het vermogen om naar jezelf te kunnen kijken en te reflecteren. Wil je effectiever worden en je persoonlijke effectiviteit vergroten? Dat kan alleen als er voldoende mentaliserend vermogen is. Dit zorgt vaak voor een spanningsveld, want naar de schaduwkant van onszelf kijken vinden we spannend of stressvol. En juist mensen die onder druk staan door onzekerheid, werkdruk of persoonlijke omstandigheden, boeten tijdelijk aan mentaliserend vermogen in.

Wat is mentaliseren en waarom is het nodig?

Mentaliseren is het vermogen om gedrag te begrijpen als iets dat ‘ergens’ uit voort komt (je eigen binnenwereld, of de binnenwereld van een ander). Het mentaliserend vermogen is opgebouwd uit:

  • zelfreflectie (begrijpen waarom je doet zoals je doet en wat je met je gedrag wilt bereiken of bedoelt)
  • inlevingsvermogen (snappen waarom anderen doen wat/hoe ze doen of wat ze bedoelen)
  • interactie-interpretatie (begrijpen waarom een situatie op een bepaalde manier gelopen is en welk aandeel jij had in het contact en welk aandeel de ander had)

Bij mentaliseren wil je vanuit een open en nieuwsgierige houding snappen wat er gebeurt. Niet het gedrag zelf staat centraal, maar wat tot het gedrag heeft geleid (gevoelens, overtuigingen, ervaringen). Zo leer je jezelf (en ook een ander) veel beter kennen en kun je deze kennis weer meenemen om persoonlijk effectiever en sterker te worden.

Zelf een begin maken?

Wil je door middel van mentaliseren werken aan je persoonlijk effectiviteit? Dan kun je met zelfonderzoek starten. Persoonlijk effectief kun je zijn op het gebied van:

  • Communicatie: in contact met een ander stevig blijven staan, je inleven in de belevenis van een ander of minder snel geraakt worden
  • Doelgerichtheid: je focust je alleen op lange termijn doelen, of juist alleen op korte termijn… Of ben je eigenlijk helemaal niet met het doel bezig?
  • Time-management: hoe deel jij je werkdag in? Wat heeft prioriteit en wat niet, weet jij precies waar alle tijd heen gaat, of vliegt de dag?
  • Werkindeling: kun je je werk anders indelen waardoor je meer doet in minder tijd? Of kun je het anders organiseren zodat taken makkelijker af te ronden zijn?
  • Feedback: in zowel het geven als het ontvangen, hoe gedraag jij je? Kun je goed omgaan met feedback? Kun je effectieve feedback geven?
  • Coaching: jezelf coachen, een ander coachen, als het deel van je functie is, hoe zet jij dan jouw kwaliteiten in om een zo goed mogelijke coach te zijn?

Vragen die helpend kunnen zijn bij persoonlijke effectiviteit

In feite kun je persoonlijke effectiviteit toepassen op alle facetten van je werk en zelfs breder in je leven. Omdat je jezelf in elke situatie kunt bevragen. Onderzoek jezelf op je beleving en gevoelens. Denk aan de volgende vragen:

  • Welk gedrag laat ik zien in deze situatie?
  • Welk gevoel heb ik daarbij?
  • Welke gedachten komen daaruit voort?
  • Voel en denk ik dit vaker? Waar in het verleden heb ik dit eerder meegemaakt?
  • Hoe komt het dat ik dit patroon vasthoud?
  • Wat zou mij helpen dit patroon los te laten?
  • Is dit een bekende kracht of een valkuil?
  • Welk resultaat zou ik graag behalen in deze situatie?
  • Met mijn patronen, krachten en valkuilen in mijn achterhoofd: wat kan ik in het vervolg in deze situaties doen om een ander resultaat te krijgen?

Als duidelijk is geworden welke gevoelens en gedachten tot bepaald gedrag hebben geleid, zoek dan naar een alternatief gezichtspunt, een kloppende nieuwe vorm.

Persoonlijke effectiviteit gaat over zelfreflectie

Wat persoonlijk effectief is, is dus ook voor iedereen anders, omdat we allemaal onze eigen sterktes en zwaktes hebben. Waar het om gaat is weten waar het vandaan komt, wat er speelt en hoe dit je tegenhoudt of juist helpt om volledig effectief te zijn.

Wil je hier meer over weten? Onze programma’s gaan in op dit lerend vermogen tot meer!