Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Programma's > Cultuur leren zien! Het vak van de compliance o...

Cultuur leren zien! Het vak van de compliance officers

Cultuur leren zien! Het vak van de compliance officers

In samenwerking met het Nederlands Compliance Instituut (NCI) heeft Spijkman het programma Soft controls & behavioral compliance ontwikkeld.

Meer dan wet- en regelgeving

Er was eens een tijd dat compliance officers vooral met wetten en regels werkten. Nu weten we dat sturen met regels en gedragscodes alleen niet de oplossing is. Het gedrag van mensen wordt niet zozeer door de regels en codes bepaald, maar veel meer door de cultuur van de organisatie. Daarom vinden we het inmiddels niet meer zo vreemd dat compliance officers ook naar de organisatiecultuur kijken. Het valt voor velen echter niet mee om het vage begrip 'cultuur' concreet te maken.

Cultuur leren zien

Het doel van deze opleiding is om de organisatiecultuur begrijpelijk en werkbaar te maken voor compliance officers. Om dit doel te bereiken staan de volgende onderwerpen op het 3-daagse programma:

  • organisatiecultuur en gedragsbeïnvloedende factoren; 
  • eigen overtuigingen, aannames en gedragsvoorkeuren kennen; 
  • procesaanpak van soft controls & behavioral compliance op de eigen organisatie;
  • onderzoekend, nieuwsgierig en oordeelloos observeren en interviewen;
  • rapporteren van soft controls & behavioral compliance; 
  • visie van DNB over soft controls & behavioral compliance.

Tijdens het programma creëren we een open en persoonlijke sfeer waarmee de start gemaakt wordt van het kennen van het eigen cultuurbevestigende gedrag, want hoe ‘transparant’ ben je zelf eigenlijk? Vervolgens worden de interview- en observatietechnieken in de eigen praktijk versterkt. Uiteraard komt ook de procesaanpak, rapportage en visie op soft controls en behavioral compliance aan de orde.

Concrete plannen, en aan de slag!

Het programma leidt altijd tot verbazing en enthousiasme. Het integriteitsbewustzijn wordt vergroot, er is meer zelfvertrouwen in de aanpak binnen de eigen organisatie en het geeft zicht op de toegevoegde waarde als compliance. De organisatie krijgt meer en vollediger informatie over de heersende cultuur. Een win-win.

NCI is het compliance-kenniscentrum. Zij is specialist in compliance-dienstverlening: opleidingen, advies en recruitment. Samen met de gedragsdeskundigen van Spijkman een sterke, en soms confronterende, combinatie voor de klant.

Direct contact  Meer over Verzekeraars & Banken