Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Programma's > Teamleiders: sleutelfiguren in de samenstelprak...

Teamleiders: sleutelfiguren in de samenstelpraktijk

Teamleiders: sleutelfiguren in de samenstelpraktijk

Een uitdaging

In de accountancy staan onze klanten voor grote uitdagingen. Om op koers te blijven moeten accountantskantoren transformeren tot wendbare, digitale organisaties. De snel verbeterende technologie maakt de mens straks volledig overbodig als het gaat om het samenstellen van jaarrekeningen. De accountant zal op nieuwe manieren waarde moeten toevoegen. Deze ontwikkelingen hebben logischerwijs veel invloed op de cultuur en de mensen in de accountancy. 

Ook onze klant acconavm is volop in transitie. Met de (zachte) kernwaarden - vertrouwen, dichtbij, delen en continu verbeteren - transformeert acconavm met succes haar bedrijfscultuur. Zij stellen dat kwaliteit in het hoofd, in het hart en in de handen van de organisatie moet zitten. Het zijn de teamleiders van acconavm die in dit proces van onschatbare waarde zijn als sleutelfiguren in de organisatie. Zij zijn het hart, hoofd en handen van de organisatie en mogen daarom een stevigere rol pakken. Maar hoe ondersteun je dit proces en hoe help je de teamleiders inhoudelijk en op vaardighedenniveau?

De aanpak van Spijkman

Wij kregen van het bestuur van acconavm volop ruimte om aan de slag te gaan met de teamleiders. We ontwikkelden een intensief traject met 6 bijeenkomsten waarin de teamleiders per regio samen kwamen. Bewustwording was een belangrijk component in dit leertraject. Bewustwording van de invloed die je als teamleider hebt op de motivatie van je medewerkers. Eerst jezelf kennen voordat je anderen in beweging kunt brengen. Je eigen motivatie (her)vinden. Focussen op je persoonlijke leerdoelen. Kritisch zijn op (persoonlijk) leiderschap. Kortom, het ontwikkelen van een sterk reflectief vermogen op eigen functioneren, persoonlijke ontwikkeling en feedback krijgen. Daarnaast volop ruimte om te oefenen met het pakken van de regie, het bespreekbaar maken van de samenwerking, de hiërarchie, het effect van demotivering én grenzen stellen.

Belangrijk voor de organisatie

Dit traject liet de teamleiders ervaren hoe belangrijk ze zijn voor de organisatie en maakte hen bewuster van de eigen rol en positie. Een teamleider die zich bewust is van de eigen invloed op de werkflow van het team, neemt verantwoordelijkheid en geeft het goede voorbeeld. Zo zijn er grote stappen gezet in het effectief omgaan met tegenstrijdige belangen die alle teamleiders tegenkomen in het samenstelproces.

 

Direct contact  Meer over accountancy