Direct contact? Bel: +31 33 4950004

Home > Inspiratie > Persoonlijke effectiviteit verbeteren met deze...

Persoonlijke effectiviteit verbeteren met deze acht tips

Persoonlijke effectiviteit verbeteren met deze acht tips

We schreven in ons artikel over persoonlijke effectiviteit al dat het inzetten van je talenten en het vermijden van je valkuilen een groot verschil maakt in de kwaliteit van je werk en je productiviteit. Het gaat erom dat je jezelf zo goed mogelijk leert kennen, zodat je weet waar je krachten liggen en daar vanuit kunt gaan.

Hoe vergroot je je persoonlijke effectiviteit?

Door naar jezelf te kijken en te reflecteren op wat je daar ziet en wat je voelt. Dat klinkt misschien abstract. Daarom geven we je vandaag 8 tips om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren op een praktische manier.

1. Leer uitstellen

Vaak reageren we vanuit een eerste reactie of ingeving. De woorden zijn al gezegd voordat je hebt nagedacht over wat je wilde zeggen, of wat het doel van je woorden is. Daardoor kun je reageren vanuit een persoonlijke geraaktheid, in plaats van rationeel en weldoordacht. Door je reactie uit te stellen, leer je waar je kwetsbaarheden zitten, waardoor je iedere keer als je geraakt wordt, zelf leert omgaan met je geraaktheid. Zo reageer je je niet op een ander af en zul je minder weerstand voelen. Dat maakt dat je je doelen eerder bereikt.

2. Houd bij welke patronen je hebt

Doe je dingen altijd op dezelfde manier omdat dit de beste en makkelijkste manier is, of omdat je het nu eenmaal zo gewend bent? Van het inruimen van de vaatwasser, tot de manier waarop je telefoongesprekken voert, om persoonlijk effectief te zijn, zoek je naar de meest efficiënte manier van werken. Dat is niet altijd hoe je van nature dingen doet, omdat je vast kunnen zitten in een patroon. Houd bij welke patronen je bij jezelf opmerkt. Dingen die je doet ‘omdat je ze nou eenmaal zo doet’ of situaties waarin je terecht komt die ‘jou nou eenmaal altijd overkomen’. Vaak zijn dit tekenen van patronen. Als je weet wat deze patronen zijn, ben een je een stap dichter bij het veranderen van je patronen.

3. Luister naar je omgeving

De mensen die jou het beste kennen, weten vaak ook waar je zwakke plekken zich bevinden. Zij kunnen je dus raad geven over je valkuilen! Dierbaren proberen ons vaak te laten weten waar we onszelf kunnen verbeteren door feedback te geven. Soms gaat dat op een lompe manier ‘waarom doe jij de lichten nooit uit?’, maar vaak ook vragend en helpend ‘weet je wat een andere manier is om paprika te snijden?’ Luister naar deze feedback, zonder het als kritiek te zien. Het geeft je inzicht in hoe anderen jou zien en ervaren en kan een licht op je blinde vlekken schijnen.

4. Track je tijd

Elke week heeft 168 uur. Weet jij waar die tijd blijft? Meestal slapen we zo’n 56 uur, waardoor er 112 uur overblijft voor je werk, hobby's, sociale leven, alone-time. Toch hebben we het druk, ervaren we stress en kunnen we niet genoeg tijd maken om dingen te doen die ons gelukkig maken. Houd daarom je tijd eens bij, zodat inzichtelijk is waar je je tijd aan besteedt. Misschien zijn er tijdvreters (social media? Reistijd?) die je kunt verminderen zodat je die tijd effectiever kunt indelen.

5. Gun jezelf pauze en plezier

Persoonlijke effectiviteit klinkt van zichzelf al ambitieus en hardwerkend, terwijl dat juist niet zo hoeft te zijn. Er hoort ook bij dat je weet wanneer je pauze nodig hebt of meer dan pauze. Leer ook wanneer je behoefte hebt aan het maken van plezier en hoe dat er voor jou uitziet. Ben je een sociaal persoon, dat wil je misschien eens per week lekker eten of stappen in de stad. Houd je van wandelen, plan dan een trail in. En ga je graag in de achtbaan, maak dan tijd voor een dagje pretpark. Het kost tijd door het plannen en doen, maar uiteindelijk maakt het je 10x effectiever.

6. Doe een persoonlijkheidstest

Wij werken met de PPA van Thomas International. Een tool die helpt bij het verschaffen van inzicht in het eigen gedrag. Door het invullen van een assessment wordt er een score verkregen op vier gebieden: dominantie, invloed, conformiteit en stabiliteit. Deze scores naast je resultaten en persoonlijkheid leggen kan veel zeggen over hoe je in het leven staat en hoe jij je werk uitvoert. Door met de resultaten mee te bewegen in plaats van ertegenin (als je houdt van stabiliteit kun je nog zoveel voor chaos gaan, maar het zal je nooit gelukkig maken), ga je authentieker leven en dat maakt je persoonlijk nog effectiever.

7. Leer mentaliseren

Zoals we in onze vorige blog ook aangaven: mentaliseren is het vermogen om gedrag te begrijpen als iets dat ergens uit voortkomt. Dat wil zeggen dat je met een nieuwsgierige houding de wereld verkent vanuit het idee dat gedrag ontstaat in de binnenwereld van een ander en dat deze anders is dan jouw binnenwereld. Door nieuwsgierig te zijn ontdek je wat de ander drijft. Jouw gedrag komt ook voort uit je eigen binnenwereld, ook daar kun je nieuwsgierig naar zijn. Wat zijn jouw drijfveren? Waar komt jouw reactie uit voort? Het gedrag staat niet hier centraal, maar datgeen wat tot het gedrag geleid heeft. Door jezelf en anderen op een dieper niveau te leren kennen, kun je persoonlijk effectiever zijn.

8. Sta stil bij je drijfveren

Drijfveren zijn een krachtige motivator. Alles wat we doen komt voort uit een doel, of je dit nou merkt of niet. Dat wil zeggen dat alles een keuze is, gedreven door een wens, verlangen of behoefte. Weet jij wat je drijfveren zijn? Waarom doe je wat je doet? Zit er een wens achter? Heb je ergens behoefte aan? Soms kan dit heel praktisch zijn, zoals een planning vragen als je behoefte hebt aan structuur. Maar wat als een verlangen dieper zit? Zoals het verlangen om geliefd te worden, of de wens om ‘het waard te zijn’ in de ogen van een ander. Ken je deze drijfveren, dan ken je je eigen verborgen agenda en kun je bewuster sturen op het vervullen van deze wensen of verlangens.

Persoonlijke effectiviteit gaat over zelfkennis

Het zal inmiddels duidelijk zijn, persoonlijk effectief zijn, betekent dat je je bewust bent van je eigen gedrag, motivatie en reacties. Je weet waarom je doet wat je doet en bent wie je bent. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf en heeft dit tijd nodig. Veel gedragingen zullen onbewust gaan, of heb je wel door maar kun je niet stoppen. Dat geeft niets, er achteraf op reflecteren, of je er bewust zijn, is de eerste stap.

Coaching en training zijn een mooie manier om jezelf beter te begrijpen. Weten wat we voor jou en jouw team kunnen betekenen? Neem contact op.